05 November, 2010

Ingat Mengingati !





Salam Jumaat yang mulia buat semua.. Macam dah plan2 pulak menulis setiapkali jumaat kan! Sebenarnye takdelah camtu pun, cuma 2 3 hari ni entah kenapa tak boleh nak edit blog.Bila bukak malam ni, elok pulak,boleh je pulak buat new post.  Itulah dia kata orang, kita merancang Tuhan menentukan..

Erm.. perasan tak banyak video youtube di siarkan di laman sosial facebook sekarang ni- macam yang kat atas nih !  Ramai yang share video2 untuk peringatan bersama. Video kat atas ni antara yang aku suka.. Masa mula2 tengok tu tersentap hati..Masyallah.. Ramai yang dah tengok video ni rasa nye tapi takpelah, ape salahnye share kat sini untuk yang belum lagi tonton kan ! Kan bagus saling mengingatkan hal kebaikan.

Aku terfikir juga, kenapa ye di Malaysia ni takde video@iklan yang camtu? Bagus ape iklan2 yang camni. Masa tengok video tu, aku suruh adik perempuanku yang bongsu tu (umo 9tahun)  tengok sekali. Die pun terkedu. Ade masa2 die nampak cam liat je solat, terus je aku ingatkan die pasal video ni. Alhamdulillah, ade kesan pada jiwa hijau die tu. 

Yang mana2 ade anak  yang sedang membesar tu,bagus jugak tonton video camni sama2,salah satu alternatif nak serap pendidikan agama dengan cara yang menarik. Maklum saje lah, budak2 sekarang ni, tak macam kita dulu2 kan. Zaman kita dulu2  kalau mak abah cakap, kalu tak dengar, terus je kena sebat. 

Sekarang ni budak2  kebanyakannye manja2, so kena la banyak psikologi bila masuk soal nak didik dan ajar bab2 agama supaya diorang tak memberontak. Memberontak kalu terang2 tu lain cerita jugak, pasal kita nampak. Kalau yang jenis memberontak dalam diam tu yang kita risau ! Depan kita semua dengar, semua angguk, belakang kita,masyallah.. Yang jenis camni yang kita risau sangat2 kan !

Benda-benda macam ni bagus kita terapkan sedari kecil kan. Mana-mana yang termampu jelah, Aku pun compang camping gak bab agama, tapi seperti yang aku katakan tadi, kita saling ingat mengingatkan.  Jangan lah pula bila orang ingat2kan kita hal2 yang baik, kita mula la nak tengok die tu sempurna atau tak untuk nasihatkan kita.. Kalu pada aku la kan, perkara yang baik, ape salahnye kita terima sekalipun orang yang ingatkan kita tu tak la alim mana, walau die tak la baik mana.. yang penting ape yang die nasihatkan tu perkara yang baik dan tak berlawanan dengan agama kita, tak gitu?




Bina Ukhuwah



Blog Archive

 

SEORANG WANITA Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez